КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Білоцерківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 20:57

    Головна » 2015 » Березень » 2 » Атестація
    12:18
    Атестація
    Атестацію навчальних закладів змінено
    Атестацію навчальних закладів зміненоМіністерством освіти і науки затверджено новий Порядок державної атестації дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, який встановлює основні завдання, умови та процедуру проведення атестації навчальних закладів, згідно з вимогами освітнього законодавства.

    Документом визначено, що державна атестація є основною формою державного контролю за діяльністю навчальних закладів незалежно від їх підпорядкування, типів і форм власності.

    Головними завданнями державної атестації навчальних закладів є визначення відповідності навчального закладу державним стандартам певного освітнього рівня, дотримання ним вимог цих державних стандартів та забезпечення надання якісної освіти, а також надання організаційно-методичної допомоги навчальним закладам, що атестуються.

    Передбачається, що державна атестація навчальних закладів буде проводитися один раз на десять років.

    Атестація здійснюватиметься Міністерством освіти і науки та іншими центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають навчальні заклади, що атестуються. Атестація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюватиметься відповідними місцевими органами управління освітою, у сфері управління яких перебувають навчальні заклади.

    Державну атестацію приватних навчальних закладів проводитимуть органи управління освітою АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

    Порядком визначено, що атестаційна експертиза навчального закладу полягатиме у проведенні відкритої публічної презентації діяльності навчального закладу його керівником та заслуховуванні інформації від органу управління освітою, у сфері управління якого перебуває навчальний заклад, щодо створення ним умов для забезпечення функціонування навчального закладу.

    Також атестаційна комісія вивчатиме напрями діяльності навчального закладу, визначених робочою програмою.

    Документом передбачено, що атестаційна експертиза навчального закладу не може проводитись більше ніж 15 робочих днів. При цьому робота атестаційної комісії безпосередньо у навчальному закладі не може тривати більше 5-ти робочих днів.

    При здійсненні атестаційної експертизи, комісії вивчатимуть питання відповідності документації вимогам законодавства, створення умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами, забезпечення якості загальної середньої освіти (порівняльний аналіз результатів зовнішнього та внутрішнього моніторингу результатів навчальних досягнень учнів), порівняння результатів незалежного оцінювання випускників 11-х класів із результатами їх навчальних досягнень за 3 останні роки.

    Також предметом атестаційної експертизи стануть організація роботи щодо професійного розвитку педагогічних працівників, наявність бібліотеки та використання ІКТ в навчально-виховному процесі, загальний стан території, будівель та приміщень, створення безпечних умов для учасників навчально-виховного процесу, організація розвивального навчально-виховного середовища, забезпечення соціально-психологічного супроводу учнів, створення умов для задоволення потреб учнів у різних формах позаурочної навчально-виховної роботи тощо.

    По завершенню атестаційної експертизи атестаційна комісія надаватиме аргументований висновок щодо результатів експертизи та вмотивовані конкретні рекомендації для навчального закладу щодо підвищення якості надання освітніх послуг населенню.

    На підставі висновку та рекомендацій орган, який здійснює державну атестацію, визначатиме відповідність освітніх послуг, що надаються навчальним закладом, державним стандартам певного освітнього рівня та прийматиме рішення про визнання навчального закладу атестованим чи неатестованим.

    Для навчальних закладів, які будуть визнані не атестованими буде визначатися дата проведення повторної державної атестації.

    Визнання за результатами повторної атестації навчального закладу державної або комунальної форм власності неатестованим є підставою для прийняття рішення щодо реорганізації, перепрофілювання або ліквідації навчального закладу. Повторна неатестація приватних навчальних закладів стане підставою для анулювання ліцензії на надання освітніх послуг.

    Витрати на організацію і проведення державної атестації навчальних закладів здійснюватимуться за рахунок коштів органів, що її проводять.

    У Міністерстві освіти зазначають, що наказ "Про затвердження Порядку державної атестації дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів" набирає чинності 6 березня 2015 року.

    Відповідно цього ж дня втрачає чинність наказ МОН, яким було визначено попередній порядок державної атестації навчальних закладів.

    Таким чином, всі розпочаті на сьогодні процедури державних атестацій (атестаційних експертиз) мають бути завершені або відмінені до 6 березня 2015 року, оскільки в іншому випадку застосування нормативно-правового акту, що втратив чинність, тягне за собою нікчемність будь-яких наслідків таких дій.

    Повний текст наказу: nakaz_67.doc [46 Kb] (cкачиваний: 8); порядок: poryadok_m_nyust.doc [83 Kb] (cкачиваний: 7)
     
    Переглядів: 472 | Додав: adminbc | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz