КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Білоцерківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Листопад 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 03:42

    Головна » 2014 » Листопад » 19 » Нарада ФПУ
    13:09
    Нарада ФПУ
    Час вимагає від профспілок більшої ефективності: нарада у ФПУ
    Час вимагає від профспілок більшої ефективності: нарада у ФПУАктуальні питання розвитку профспілкового руху, підвищення рівня захисту конституційних і трудових прав та інтересів людини праці у сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах обговорили учасники наради, яка відбулась 17 листопада.

    У заході взяли участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Сергій Кондрюк, Сергій Українець, керівники всеукраїнських профспілок, Київської міської та Київської обласної рад профспілок, структурних підрозділів апарату ФПУ.

    «На порядку денному нашої наради – питання, які зараз турбують як профспілки, так і більшість населення України, – сказав, відкриваючи засідання, Голова ФПУ Григорій Осовий. – Перш за все, це дії профспілок у тій ситуації, що склалась в Донецької і Луганської областях. 

    Наступне питання – про стан реагування влади на вимоги профспілок по соціально-економічному захисту прав працівників і подальші наші дії у цьому напряму. Є ідеї стосовно продовження Всеукраїнського форуму профспілок, оскільки зараз формується влада – і законодавча, і виконавча. Є також потреба обговорити питання, які маємо розглянути на наступному засіданні Президії Федерації».

    У порядок денний за пропозицією Голови Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України Олексія Романюка було внесено також питання «Про взаємодію Федерації профспілок України з новообраним складом Верховної Ради України».

    Про ситуацію з профспілковими організаціями Донбасу проінформував учасників засідання Голова оперативної Робочої групи з надання консультативної допомоги профспілковим організаціям, розташованим на території Донецької і Луганської областей, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. Він зокрема наголосив на тому, що військовий конфлікт в регіоні, на жаль, загострюється і це вимагає шукати нові ефективні шляхи вирішення проблем, які постали перед профспілковими організаціями Донецької і Луганської області. Це, перш за все, стосується питань статутних, організаційних, а також тих, що так чи інакше впливають на рівень соціального захисту членів профспілок.

    Євген Драп’ятий зазначив, що є три головних напрями діяльності Робочої групи. Перший – це інформаційна та консультативна робота з тими, хто переїхав з зони АТО, а також з окупованих територій Донецької і Луганської областей. Зараз таких осіб – понад 600 тисяч. Вони потребують допомоги у питаннях соціально-економічного, соцстрахівського, правового та майнового забезпечення.

    Другий напрям діяльності – це оперативна та ефективна робота з тими членським організаціями, які працюють на території Донецької і Луганської областей, які контролює українська влада. Треба допомогти їм не тільки працювати в таких складних умовах, але й проводити звітно-виборні конференції. Найбільш складна співпраця – з тими, хто працює на території, які окупували терористи. Тут також потрібна правова, соціальна, консультативна допомога.

    Євген Драп’ятий проінформував, що було вже 2 засідання Робочої групи, до складу якої увійшли фахівці ФПУ та її членських організацій. Вони підготували 23 рекомендаційних нормативно-правових документа, консультативні матеріали на 129 сторінках. Робоча група надає консультативну допомогу багатьом профспілковим організаціям регіону.

    При обговоренні цього питання керівники всеукраїнських профспілок навели приклади своєї взаємодії з профспілковими організаціями Донецької і Луганської областей, обмінялись досвідом цієї роботи, а також запропонували свої рішення виникаючих в цієї сфері проблем соціально-економічного захисту.

    Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк проінформував про те, що вимоги профспілок щодо соціально-економічного захисту людини праці, які були висунуті на Всеукраїнському профспілковому форумі 7 жовтня і передані в Адміністрацію Президента, Кабінет міністрів і Верховну Раду, всіма гілками влади були 
    фактично проігноровані. Ні Прем’єр-Міністр Арсеній Яценюк, ні Голова ВР Олександр Турчинов з профспілками так і не зустрілися. Із Кабміну та Адміністрації Президента ці вимоги було переадресовано на адресу Національної тристоронньої соціально-економічної ради, яку зараз очолює Міністр соціальної політики Людмила Денісова. 

    «За період після нашої акції 15 жовтня відбулися певні події, які актуалізують і посилюють наші вимоги, – зазначив Сергій Кондрюк. – На сьогодні ми маємо трикратне зростання заборгованості із заробітної плати, фактично зростання в шість разів чисельності осіб, яким заборгували зарплату. 
    Мінімальна зарплата сьогодні більш ніж на 30 відсотків менша ніж вартісна величина прожиткового мінімуму. Це в цінах жовтня. А в цінах листопада будуть всі 40 відсотків».

    Сергій Кондрюк, прогнозуючи ріст заборгованості по зарплаті, цін та інфляції, падіння виробництва та підвищення рівня безробіття у 2015 році, запропонував активізувати дії профспілок по соціально-економічному захисту працівників, відстоюванню їх прав перед владою та роботодавцями, зробити ці дії більш ефективними. 

    На його думку, на це буде спрямований зокрема другий етап Всеукраїнського профспілкового форуму, на який варто запросити представників Уряду. Такий форум можна було б провести 10 грудня – в День захисту прав людини. Причому в той же день чи напередодні варто було б провести засідання Президії ФПУ. З приводу доцільності проведення такого форуму 10 грудня серед учасників засідання розгорнулась гостра дискусія. Було вирішено продовжити консультації з цього питання. 

    Під час наради було також розглянуто низку інших питань, зокрема, про перспективи налагодження діалогу і співпраці з новообраним складом Верховної Ради, пошук шляхів розвитку та поглиблення соціального діалогу для підвищення ефективності захисту законних прав та інтересів працівників.
     
    За матеріалами ФПУ
    Переглядів: 458 | Додав: adminbc | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz