КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Білоцерківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 20:57

    Головна » 2014 » Грудень » 16 » Порада юриста
    13:13
    Порада юриста
    Тимчасове виконання обов’язків сторожа школи іншим працівником
    Тимчасове виконання обов’язків сторожа школи іншим працівником– Чи можна на період перебування сторожа школи у відпустці прийняти на роботу стороннього працівника для тимчасового виконання його обов’язків?

    ЦК Профспілки працівників освіти і науки України розглянув Вашого листа про надання роз’яснення щодо тимчасового виконання обов’язків сторожа школи іншим працівником в період його перебування у відпустці та повідомляє наступне. 

    Згідно з чинним законодавством виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника може бути як без звільнення працівника від своїх основних обов'язків, так і зі звільненням працівника від своїх основних обов'язків.

    Виконання обов’язку тимчасово відсутнього працівника без звільнення працівника від своїх основних обов’язків - це заміна працівника, відсутнього у зв'язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли працівник поряд зі своєю основною роботою виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника. 

    У цьому випадку, відповідно до статті 105 Кодексу законів про працю України працівнику провадиться доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

    Цією законодавчою нормою передбачено, що працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. 

    Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

    Галузевою угодою між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011-2015 роки передбачено, що сторони Угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти забезпечувати оплату праці працівників за заміну будь-яких категорій тимчасово відсутніх працівників, встановлювати розміри доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників без звільнення від основної роботи на підставі колективних договорів з використанням на цю мету усієї економії фонду заробітної плати (п.п. 6.3.6., 6.3.18. Угоди).

    Заміна тимчасово відсутнього працівника може бути здійснена також шляхом розподілу його обов’язків поміж кількома працівниками з відповідною доплатою кожному з них пропорційно до обсягу виконуваної роботи.

    Вибір працівника, на якого буде покладено додаткові функції з виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника проводиться з урахуванням його професійної підготовки, стану здоров’я, зайнятості при виконанні основної роботи та інших фактичних обставин, що можуть свідчити про реальну можливість виконувати такі обов’язки. 

    При цьому, варто враховувати, що постановою КМУ від 1.03.2004 № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» (пункт 12) запроваджено тимчасове припинення встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників (крім лікарів, фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою і професіоналів з вищою немедичною освітою та наукових працівників, що допущенні до медичної діяльності, молодших медичних сестер, соціальних робітників, вихователів, помічників вихователів, учителів, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів).

    Виконання обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника (тимчасове заступництво) провадиться із звільненням від своїх основних обов’язків.
    У цьому випадку, відповідно до пункту 1 роз’яснення Держкомпраці та Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. № 30/39 (із змінами, внесеними постановою Держкомпраці та Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 р. № 521/30-18), працівнику виплачується різниця між його фактичним окладом та посадовим окладом працівника, якого він замінює, якщо цей працівник не є штатним заступником або помічником відсутнього працівника (за відсутності посади заступника). 

    Вказане роз’яснення наданий час діє на підставі Постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545 «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР».

    Наприклад, заступник директора школи на час відсутності керівника не має права на отримання різниці в окладах.

    Призначення працівника виконуючим обов’язки за вакантною посадою не допускається. Зазначене можливо лише за посадою, призначення на яку провадиться вищим органом управління (пункт 2 роз’яснення).

    Що стосується Вашого звернення, то покласти виконання обов’язків сторожа школи на період його відпустки на іншого працівника (за відсутності іншого сторожа) без звільнення такого працівника від основних обов’язків не уявляється можливим, оскільки виконання таких обов’язків потребує постійної присутності на робочому місці та відповідної кваліфікації.

    Щодо можливості прийняття на роботу іншого працівника на час тимчасової відсутності сторожа зауважуємо наступне.

    Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів, які затверджено наказом Міністерства освіти і науки від 6.12.2010 № 1205 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 22 грудня 2010 р. № 1308/18603), поширюються на усі типи загальноосвітніх навчальних закладів, крім шкіл-інтернатів усіх типів, спеціальних, санаторних шкіл, шкіл соціальної реабілітації та вечірніх (змінних) шкіл, та визначають максимальну кількість посад (штатних одиниць).

    Згідно з тими Типовими штатними нормативами штатна одиниця посади сторожа вводяться з метою забезпечення охорони приміщень та споруд загальноосвітніх навчальних закладів упродовж необхідного для цього часу, де немає можливості передати охорону приміщення на пульт позавідомчої охорони.

    Загальна чисельність сторожів розраховується відповідно до Міжгалузевих норм чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 11.05.2004 № 105.

    Отже, мінімальна чисельність сторожів у загальноосвітньому навчальному закладі згідно з Типовими штатними нормативами становить 2 штатні одиниці та враховує при цьому невиходи працівника на роботу у зв’язку з відпусткою.

    Під час перебування одного із сторожів загальноосвітнього навчального закладу у відпустці його обов’язки тимчасово може виконувати інший сторож у відповідності до ст.105 КЗпП України.
     
    Завантажити формулу розрахунку formula.doc [23 Kb] (завантажень: 4)
     
    Юридичний відділ ЦК Профспілки
     
    Переглядів: 3215 | Додав: adminbc | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz