КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Білоцерківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Листопад 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 13:54

    Головна » 2011 » Листопад » 10 » День української писемності та мови
    13:06
    День української писемності та мови

    9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. Як свято духовності українського народу запроваджено Указом Президента України у 1992 році на знак затвердження великого національного надбання, коштовного скарбу, який поєднує досвід, мрії і надії мільйонів людей, подвижників українського слова.

    Саме мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися наш народ. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора-літописця.

    Науковцями встановлено, що українська мова почалася з писемності, витоки якої йдуть з далекого минулого. Давньоруські літописи є дорогоцінними реліквіями історії, науки, літератури та культури, які й сьогодні вражають глибиною мудрості, далекоглядності, є актуальними і суспільно значимими.

    Видатний знавець української мови Дмитро Павличко писав: "Українська мова не бідна, не вульгарна, не кривоуста. Вона має свою особливу мелодійність. Ця незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі".

    Геніальні композитори Моцарт і Бетховен, Глинка й Чайковський, Барток і Стравінський скористалися українськими мелодіями у своїй творчості, а це значить, що вони чули вібрацію найвищих небес нашої мови.

    Українська мова мала статус, близький до державного, вже у XIV – першій половині XVI століття, оскільки функціонувала в законодавстві, судочинстві, державному і приватному листуванні.

    Сьогодні це свято є справжньою даниною одному з найцінніших надбань, яке створене й залишено нам нашими попередниками – нашій мові.

    Саме 9 листопада традиційно проходитиме загальноукраїнський Диктант національної єдності, до якого можуть долучитися усі небайдужі до рідного слова. Радіодиктант дасть можливість кожному з його учасників перевірити свої знання, підтримати материнську мову, а також довести усьому світові: українська мова є, вона престижна і нею говорять мільйони людей в Україні і поза її межами.
      

    6 листопада – День працівника соціальної сфери України


    6 листопада в Україні відзначається День працівника соціальної сфери – свято людей діяльність яких сповнена гуманізму, милосердя і тепла.

    Сьогодні соціальний працівник – це своєрідна «швидка соціальна допомога», адже тут працюють небайдужі до людських проблем, завжди відкриті для спілкування з тими, хто потребує їхньої допомоги, особистості. Праця соціального працівника скромна, але завжди сповнена душевного тепла і зігріта співчуттям та любов'ю до ближнього.

    Відзначення цього свята – справедлива пошана суспільства за щоденну, не завжди помітну, але таку потрібну справу – розв'язання соціальних проблем населення.

    Центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки України щиро вітає колег із професійним святом.

    Ми переконані, що вам вистачить сили, витримки та професіоналізму для подолання всіх труднощів у справі поліпшення соціального захисту тих, хто його потребує.

    Нехай ваша компетентність, працьовитість, душевне тепло і надалі служитимуть людям, а свято принесе слова подяки від тих, про кого ви постійно турбуєтеся.

    Бажаємо вам міцного здоров'я, добробуту, тепла та затишку у ваших оселях і невичерпної життєвої енергії.

    З повагою
    Голова Профспілки
    працівників освіти і науки України Г.Ф. Труханов
    Переглядів: 554 | Додав: adminbc | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz