КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Білоцерківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Вересень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 16:31

    Головна » 2014 » Вересень » 15 » пенсії за вислугу років
    13:29
    пенсії за вислугу років
    Призначення пенсії за вислугу років
    Призначення пенсії за вислугу роківЗгідно зі статтею 55 (пункт «Е») закону України «Про пенсійне забезпечення», працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення мають право на пенсію за вислугу років за наявності в них спеціального стажу роботи не менше 25-ти років (чоловікам і жінкам) за Переліком, що затверджується в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
    Переліком закладів та установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту й посадами, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 (зі змінами) передбачені вчителi, логопеди, учителi-логопеди, учителi-дефектологи, викладачi, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователi, завiдуючi та iнструктори слухових кабiнетiв, директори, завiдуючi, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завiдуючi навчальною та навчально-виховною частиною, соцiальнi педагоги (органiзатори позакласної та позашкiльної виховної роботи з дiтьми), практичнi психологи, педагоги-органiзатори, майстри виробничого навчання, керiвники гурткiв, секцiй, студiй та iнших форм гурткової роботи.
    Педагогічна пенсія за вислугу років призначається незалежно від віку педагога, але обов'язковою умовою призначення такого виду пенсії є звільнення з роботи (стаття 7 цього закону), що дає право на призначення пенсії за вислугу років.
    Педагог у разі виходу на пенсію за вислугою років не має права працювати за спеціальністю й отримувати одночасно пенсію та зарплату. У той же час він має право продовжувати працювати, але не на посаді, яка дає право на пенсію за вислугу років, оскільки такий вид пенсії призначається в разі залишення роботи, що дає право на цей вид пенсії. У випадку зарахування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється й поновлюється після звільнення з роботи.
    Розмір пенсії за вислугу років визначається за нормами закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Він обчислюється із середньомісячного заробітку, одержуваного перед припиненням роботи, яка дає право на пенсію за вислугу років.
    Згідно з частиною 2 розділу XV закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, і які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через рофесійні та корпоративні фонди зазначеним особам пенсії призначають за нормами цього закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначають відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього закону.
    Згідно зі статтею 7 закону України «Про пенсійне забезпечення», звернення за призначенням пенсії може здійснюватись у будь-який час після виникнення права на пенсію. Відповідно до статті 83 цього ж закону пенсія педагогічним працівникам призначається з дня звернення за призначенням пенсії. При цьому пенсії за вислугу років призначаються за умови залишення роботи, яка дає право на цю пенсію, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.
    На підставі поданих документів (оригіналу трудової книжки, уточнюючої довідки про педагогічний стаж) віділеннями пенсійних фондів на місцях розглядається питання про право на пенсію за вислугу років.
    При визначенні права на пенсію за вислугу років стаж роботи педагогічного працівника обчислюється за нормами закону «Про пенсійне забезпечення» та постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 - за даними трудової книжки, а в разі необхідності - уточнюючих довідок. Наявність трудової книжки при визначенні права на пенсію за вислугу років є обов'язковою.
     
    Переглядів: 509 | Додав: adminbc | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz