КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Білоцерківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Жовтень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 05:24

    Головна » 2012 » Жовтень » 25 » Профспілкові організації діють відповідно до Закону про профспілки
    16:56
    Профспілкові організації діють відповідно до Закону про профспілки
    У зв’язку із запитами профспілкових організацій Профспілки працівників освіти і науки України щодо застосування норм Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в умовах введення в дію Закону України «Про громадські об’єднання» повідомляємо.

    Законом України «Про громадські об’єднання», який вводиться в дію з 1 січня 2013 року, встановлено загальні правові та організаційні засади реалізації права на свободу об’єднання, порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об’єднань. При цьому визначено, що особливості регулювання суспільних відносин у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення окремих видів громадських об’єднань можуть визначатися іншими законами.

    Таким законом, що визначає особливості правового регулювання, засади створення, організаційну побудову, права та гарантії діяльності професійних спілок, їх організацій та об’єднань, є Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», який базується на нормах Конвенції МОП № 87 про свободу асоціації і захист права на організацію. Зазначена Конвенція гарантує організаціям працівників (якими є профспілкові організації) право створювати свої організації, самостійно визначати їх статус, структуру, регламенти тощо.

    З метою уникнення можливого вільного тлумачення посадовими особами органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування норм Закону про громадські об’єднання Федерацією профспілок України було направлено запит Міністерству юстиції України з проханням підтвердити у офіційному роз’ясненні, що особливості регулювання утворення, реєстрації, діяльності та припинення професійних спілок, їх організацій та об’єднань визначаються спеціальним Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

    За дорученням Міністерства юстиції України звернення Федерації профспілок України розглянула Державна реєстраційна служба України (УКРДЕРЖРЕЄСТР), яка є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань реалізації державної політики у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян та інших громадських формувань.

    УКРДЕРЖРЕЄСТР надав офіційне роз’яснення наступного змісту:


    «Відповідно до статті 2 Закону України «Про громадські об’єднання» дія цього Закону поширюється на суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об’єднань в Україні.

    Дія цього Закону не поширюється на суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення:
    1. політичних партій;
    2. релігійних організацій;
    3. непідприємницьких товариств, що утворюються актами органів державної влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування;
    4. асоціацій органів місцевого самоврядування та їх добровільних об’єднань;
    5. саморегулівних організацій, організацій, які здійснюють професійне самоврядування;
    6. непідприємницьких товариств (які не є громадськими об’єднаннями), утворених на підставі інших законів.

    Особливості регулювання суспільних відносин у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення окремих видів громадських об’єднань можуть визначатися іншими законами.

    Закон України «Про громадські об’єднання» не містить положень, які б визначали, що сфера його діяльності поширюється на правовідносини у сфері утворення, реєстрації діяльності та припинення професійних спілок.

    З огляду на зазначене, Державна реєстраційна служба України вважає, що ці правовідносини визначаються Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

    Таким чином, профспілки домоглися чіткого визначення сфери застосування Закону України «Про громадські об’єднання» у частині його застосування щодо професійних спілок, їх організацій та об’єднань.

    Юридичний відділ ЦК Профспілки
    Переглядів: 470 | Додав: adminbc | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz